Waterland neemt de Duitse kliniekbeheerder MEDIAN Kliniken over

Dusseldorf, 16 oktober 2014 – Waterland Private Equity (Waterland) kondigd vandaag
aan dat het een meerderheidsbelang heeft verworven in MEDIAN Kliniken, de Duitser
kliniekoperator van ziekenhuizen en revalidatiecentra met meer dan 9.000 bedden
gevestigd in Berlijn. Onder de voorwaarden van de overeenkomst verwerft Waterland Fund V de meerderheid van MEDIAN. MEDIAN wordt verkocht door Advent International, een van de
toonaangevende internationale beleggers die zich toeleggen op private equity en de pan-Europese belegger Marcol. Beide beleggers verkopen hun inzetten volledig. Geen andere financiële voorwaarden waren bekendgemaakt. De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door het Duitse Bundeskartellamt.

Rob Thielen, voorzitter van Waterland, zei: “MEDIAN Kliniken past in onze investering
focus, en onze strategie om rekening te houden met de voordelen van de vergrijzende bevolking en
de megatrends in verband met de demografie. In de gezondheidssector zien we dat dus
als aanzienlijke groeimogelijkheden. Met MEDIAN hebben we een tweede voet aan de grond gekregen in de
Duitse ziekenhuismarkt.” In 2011 kocht Waterland al via Fonds IV RHM Kliniken, Deidesheim. Dus de belegger heeft al veel ervaring in de sector.

Waterland zal zijn typische buy and build-aanpak implementeren voor MEDIAN. “Wij zien
MEDIAN als een zeer aantrekkelijk platform met een sterke positie in verschillende indicaties zoals
neurologie, met een bijzonder aantrekkelijke privépatiënt die PREMIUM aanbiedt. Ons doel is om
de extra groei bij MEDIAN Kliniken te versnellen door hun PREMIUM-concept op te voeren,”
zegt Dr. Carsten Rahlfs, directeur van Waterland en hoofd van het kantoor in Düsseldorf. “Daarnaast geloven we dat we aanzienlijk kunnen groeien door acquisities in de acute zorgsector en we hebben al verschillende aantrekkelijke kliniekexploitanten geïdentificeerd als mogelijke toevoegingen.” onderstreept Jörg Dreisow, Managing Principal van Waterland en verantwoordelijk voor DACH
regio, de Buy and Build-aanpak van Waterland.

Het eigendom van MEDIAN Kliniken zal in de toekomst worden verkocht aan een Amerikaanse vastgoedbelegger maanden als onderdeel van een sale-and-lease-back-overeenkomst.

MEDIAN Kliniken Group, een van de grootste exploitanten van post-acute en acute ziekenhuizen in
Duitsland, heeft ongeveer 7.500 werknemers. “We hebben onze positie in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk verbeterd, dit is het resultaat van het harde werk van al onze personeel en de steun die we kregen van onze vorige eigenaars. We zijn enthousiast over de groei strategie die is geschetst voor onze klinieken en we kijken ernaar uit om met ons samen te werken Waterland”, aldus Hartmut Hain, CEO van MEDIAN.

MEDIAN Kliniken richt zich primair op de gebieden neurologie, orthopedie en psychosomatiek. Het bedrijf heeft meer dan 9.000 bedden in 45 verschillende faciliteiten Duitsland. De ziekenhuisgroep heeft een organische en externe groeistrategie gevolgd en onlangs de Atos Kliniken in München en Heidelberg overgenomen.